Otkrijte Vršac

Vršac – lepa varoš

Kako je moguće da nisam ranije došao? To je najčešće pitanje svih koji prvi put dođu u Vršac. Verovatno ste čuli za Vršac, zbog košave i vina. Ali tek kada ih zaista osetite, videćete koliko su posebni. 

Vršac je specifičan po mnogo čemu. Ravničarski grad nad kojim se uzdiže breg, sa 19 mostova a bez reke. Grad iz koga nećete izaći gladni, a još manje žedni (jedan vikend u godini ključeve grada drži Vinko Lozić, avatar boga Bahusa). 

Kada budete došli na WordCamp Vršac bogat program ostaviće vam malo vremena da uživate u svim čarima grada. Ipak, iskoristite ga maksimalno, ili ostanite još nekoliko dana i osetite kako Vršac diše. Prošetajte se njegovim ulicama i uživajte u prelepim fasadama starih zgrada.

Obiđite Sterijinu kuću, Sabornu crkvu i Vladičanski dvor, najveću katedralu na ovim prostorima i apoteku na stepenicama. Muzejska postavka u najstarijoj zgradi Vršca vas neće ostaviti ravnodušnima.

Potrudite se da stignete do Brega. Pogledajte grad sa vidikovca kod Crkvice i posetite crkvu Svetog Teodora vršačkog, pa se polako, Stazom zdravlja kroz šumu uputite ka Kuli. Simbol grada vratiće vas u vreme ratova Turske i Austrougarske, a možda ćete i uživati u akrobacijama paraglajdera. Po povratku u grad sedite u neku od bašta na trgu i udahnite ritam grada. I obavezno se zasladite: probajte jedinstvene išlere i banatski sladoled sa makom.

Al se nekad dobro jelo, baš…

Vršačka kulinarska tradicija još od 18. veka predstavlja jedinstveni spoj nacija koje su živele ovde. Srpska, mađarska i nemačka kuhinja zajedno na trpezi garantuju nezaboravna gastronomska iskustva. Ćuretina na podvarku sa sosom od višanja nezaobilazna je na svečarskoj trpezi, a tu su i ćušpajz od duleka sa bečkim šniclama, vinogradarski gulaš… A za dezert štrudla, gomboce i nezaobilazni rezanci s makom.

Naša preporuka je da posetite neki od mnogih restorana i prepustite se kuvarima i njihovom umeću.

A i pilo…

Retko ko nije čuo za vršačka vina. Vekovima su na ceni u celoj Evropi i bila su služena na mnogim dvorovima. Ipak, vina malih, porodičnih vinarija dostupna su samo retkim srećnicima. Vi ste među njima. Svi učesnici WordCampa Vršac biće upućeni u ova tajna uživanja na žurci u subotu uveče. 

Vršac takođe ima i svoj brend kraft piva. Preporučujemo da probate sva Krugher i Brent piva i pronađete svoje omiljeno. Izbor između lager, crvenog, tamnog i pšeničnog neće biti nimalo lak, ali je zadovoljstvo izvesno.

Odličan izbor vina očekuje vas u 

Piva možete degustirati

Kafa je najbolja u 

Dok vas drugi voze

Kada vam Vrščani kažu da je nešto daleko, to znači da morate da pešačite skoro 15 minuta! S druge strane, taksi je u Vršcu izuzetno povoljan. Većina udruženja bilo koju vožnju u gradu naplaćuje 150 dinara (oko 1,3 €). Zato, slobodno zaboravite na svoj automobil dok ste na konferenciji. 

Evo naše preporuke za vožnju taksijem

Ipak ste se izgubili?

Za sva pitanja i savete slobodno se obratite organizacionom timu. Rado ćemo vas uputiti na pravu stranu. Prepoznaćete nas po majicama, sjaju u očima i podočnjacima od nespavanja. Tu smo za vas!